Aardewerk

 

Aardewerk is een verzamelnaam voor alle voorwerpen die gebakken zijn uit aarde, ofwel klei. Echter verwijst het ook naar een bepaald type klei, welke na stoken (vrijwel) altijd poreus blijft.

 

Aardewerk heeft, vergeleken met steengoed en porselein, een lage maximum stooktemperatuur. Deze is maximaal 1180°C, maar vaak veel lager.als het hoger gestookt wordt, dan gaat de klei koken en smelt het. Het verliest zijn vaste vorm en smelt. Als het smeltproduct afkoelt hard het wel uit, maar is een klompje verglaasd materiaal geworden.

 

Aardewerk is door de poreusgeid eigenlijk helemaal niet zo goed geschikt voor gebruiksgoed zoals servies en vazen.

Door de poreusheid neemt het voorwerp vocht op. Dit zorgt voor vochtkringen op tafel bijboorbeeld door de condensatie. 

Glazuur is nooit waterdicht en remt slechts de vochtopname, maar gaat het zeker niet tegen.

Toch zijn er heel veel serviezen van aardewerk en daarom ben ik er van overtuigd dat hierom de onderzetter en de placemat bedacht zijn. Ze voorkomen natte kringen op houten tafels. Maar dat zijn mijn gedachten. 

Als je aardewerk servies hebt is het het beste om dit met de hand af te wassen. 

De zuren in de vaatwastabletten en glansvloeistof zorgen voor scheurtjes in de glazuur en dat maakt dat de klei meer vocht kan opnemen. 

Nu is vocht op zich niet zo'n probleem, maar wel de bacteriën die zich daar in bevinden en niet aangepakt kunnen worden. 

Je hebt het dan over voedselveiligheid, maar daar elders meer over. 

Ook een belangrijk weetje is dat het ook niet handig is om een beker (of iets anders met vocht erin) van aardewerk in de magnetron te gebruiken. 

Het vocht in de klei gaat namelijk koken en sneller dan de vloeistof in het voorwerp. 

Als je het uit de magnetron haalt kun je je lelijk verbranden. 

Door de uitzetting van het stoom kan het voorwerp ook breken of soms zelfs uit elkaar springen. 

 

Maar vroeger hadden ze toch alleen maar aardewerk? Klopt! Maar ze konden niet heet genoeg stoken voor andere kleisoortwn, hadden nog geen magnetron en dr inzichten mbt tot bacteriën en voedselvergiftiging hadden ze niet. 

Kijk naar de Romeinen die echt alles van lood maakten waar ze van aten en drinken. Archeologen zeggen dat dat mogelijk DE ondergang was van de Romeinen. 

Wij weten nu wel beter!