Kintsugi
Kintsugi is de Japanse kunst van het repareren van gebroken keramiek.
Kintsugi is ontstaan in de 15e eeuw in Japan en word vooral toegepast voor het repareren van beschadigde theeceremonie kommetjes. Deze sets zijn vaak familie erfstukken en erg kostbaar.
Voor deze techniek werden er handmatig gaatjes geboord langs de breuken en daarin werden dan nietjes in gemaakt om de helften weer bij elkaar te houden.
Echter het verhaal gaat dat de shogun uit die tijd de reparatie met nietjes niet mooi vond en droeg de ambachtslieden op om een mooiere techniek te ontwikkelen.

Een kom met een prachtige kintsugi reparatie

Het aanbrengen van lak op de breuklijn.
Al snel vonden mensen het zo mooi dat het populair werd onder verzamelaars. Een kintsugi gerepareerd kommetje werd al snel meer waard dan een ongebroken exemplaar. Het verhaal gaat dat men zelfs expres voorwerpen stuk maakten en lieten repareren.
Tot op de dag van vandaag worden er kintsugi reparaties gedaan door groot meesters in de techniek. Het is een een zeldzame en hoogge-eerde ambacht in Japan, China en Vietnam.
Als er een gebroken kom is, wordt er eerst gekeken of alle scherven aanwezig zijn. Alle scherven worden schoongemaakt en met een speciale hars aan elkaar bevestigd. Als er een stukje ontbreekt, dan word er voor dat stukje een reparatiestukje gemaakt wat speciaal ingepast wordt.
Over de scheuren wordt de speciale Maki-e lak aangebracht met een heel fijn kwastje en dit wordt besprenkeld met goudpoeder. Soms wordt ook platina of zilver gebruikt, maar over het algemen goud.

Floral-shaped celadon cup from Korea, Goryeo period (935–1392), repaired with the Japanese kintsugi technique; in the Cleveland Museum of Art.
Tegenwoordig zijn er een soort nagebootste kinstugi sets verkrijgbaar waarbij je de scherven lijmt met een twee componentenlijm, welke je dan vervolgens bestrooid met goudpoeder. Het lijkt op de oude techniek, maar als je de oorspronkelijke manier gezien hebt, dan weet je meteen het verschil. Het oogt toch anders, omdat de lijnen wat grilliger zijn. Een goed uitgevoerde kintsugi reparatie ligt gelijk aan het oppervlakte van het gerepareerde voorwerkp en zul je niet of nauwelijks voelen als je er meteen vinger over heen gaat.