Kleislib maken
Kleislib wordt voor verschillende dingen en gebruikt, zoals slibtrailing, het kleuren van een werkstuk en veelal ook voor het 'verlijmen' van delen klei aan elkaar.
Hoe maak je slib en waar moet je op letten.
Ten eerste moet de klei waar je slib van maakt dezelfde krimp hebben als je klei.
Stel, je hebt slib van klei dat een krimp heeft van 12% en je voorwerp heeft een krimp van maar 9% en je decoreert je werk met een laag slib. De sliblaag krimpt tijdens het stoken harder dan je werk zelf en dit geeft spanning en hoogstwaarschijnlijk scheuren in je werk. Andersom kan ook natuurljk, dan scheurt je sliblaag.
Wil je je klei kleuren met pigment, dan is een zo wit mogelijke klei verstandig.
Kies je klei dus slim!
Als je met een draaischijf werkt is het verkrijgen van slib echt heel eenvoudig. Het water uit je pan en je waterbak/ emmer bevat namelijk slib! Als je het een dag laat staan en je giet het water er van af, dan heb je al slib. Je kunt water toevoegen of het na het afgieten van eht water nog een tijdje laten staan om het dunner of dikker te krijgen.
Heb je geen draaischijf? Geen nood aan de man!
Neem de klei en rol dit uit tot een dunne plak. Laat dit geheel drogen en breek het in zo klein mogelijke stukjes. Of laat je restjes klei die je over hebt van het handbouwen of boetseren geheel uitdrogen.
Neem een bakje met water en leg daar de gedroogde stukjes in, tot de klei geheel verzadigd is en roer dit om tot een dunne pap. Meer water toevoegen als het te dik is of een paar dagen laten staan als het te dun is, of meer klei toevoegen.
Dat is eigenlijk alles!
Je kunt dan nog pigment toevoegen om de slib een kleur te geven. Je moet dan zelf testen welke verhouding je wilt gebruiken. De meeste verkopers geven wel advies met een kleurenstaal erbij.
Vaak staat er dan een percentage bij. In geval van 10% betekend dat 100 gram klei en 10 gram pigment. Als ik een gekleurde slib maak, weeg ik de klei in droge vorm af per 100 gram, zodat ik heel makkelijk pigment kan toevoegen zonder ingewikkeld te rekenen.
Slib om te 'lijmen'
Je kunt slib gebruiken om delen leerharde klei aan elkaar te lijmen. Sommigen voegen er wat azijn aan toe of epsomsalt, maar ik zelf gebruik hier alleen puur azijn voor.