Porselein


Porselein is de meest zuivere klei die er bestaat. 
Naast klei bevat het kwarts (zilverzand) en veldspaat (verbrijzeld graniet). 
Door het toegevoegde zilverzand krijgt het zijn transparante/ glazige uiterlijk en door de veldspaat wordt de stooktemperatuur verlaagd. 

Porseleinklei stookt altijd mooi zuiver wit en verkleurt niet of nauwelijks na de stook, zelfs niet als het jaren onder de grond of water ligt. 
Het geeft een heel mooi helder geluid na de glazuurstook en kan zo dun gemaakt en gestookt worden dat het transparant oogt. Het laat op een hele mooie manier licht door en dit wordt dan ook wel gebruikt voor lampenkappen bijvoorbeeld. 


Porselein heeft een krimp van 10 tot 15 % tijdens het drogen en de stook en kan gestookt worden tot gemiddeld 1260 graden, sommigen hoger. 


Een leuk weetje... Porselein is ontdekt in China, omdat ze een substituut zochten voor het dure groene Jade en witte Jaspis die zij gebruikten om voorwerpen van te maken voor verering en als gebruiksvoorwerp. Ze denken rond de 7e tot 9e eeuw, maar mogelijk zelfs al 500 jaar eerder. 
In Nederland werd echter het bestaan van porselein ontdekt in de 13e eeuw, dankzij de ontdekkingsreiziger Marco Polo. Hij gaf de naam porsellenna, omdat hij het eindproduct vond lijken op een zeeslak die in Italië porcella (varkentje) genoemd wordt (Wikipedia).