Stookschema's

 

Elke moderne oven heeft een aantal voorgeprogrammeerde stookschema's. Die kun je prima gebruiken, al denk ik daar wel echt anders over. De schema's zijn vaak zo ingesteld dat ze vrij snel stoken, wat fijn is voor de minder lange wachttijd, maar naar mijn mening niet ten goede komt van je werk. 

 

Een langer stookprogramma draagt bij aan een betere biscuit die minder problemen geeft tijdens de glazuurstook en een langer glazuurprogramma geeft vaak een beter resultaat aan de glazuur omdat het beter kan 'rijpen'. 

 

Iederen die met een oven werkt heeft een eigen voorkeur. Kort of lang programma, wel of niet voordrogen, wel of geen hold. snel of langzaam afkoelen. Dan heb je nog te maken met ovens die ook in de bodem en/ of deur verwarming hebben, per 1, 2 of 4 spiralen stoken en de ene oven heeft een hogere onder warmte en de andere een hogere bovenwarmte. 

Dat is echt persoonlijk, dus ik zal hier mijn schema's delen, waarbij ik goede resultaten behaal en hierbij ook mijn uitleg waarom ik iets wel of niet doe. Dat geeft dus geen garanties voor ieder ander. 

Ik werk met een Keramikos oven, die geen onder en bovenwarmte heeft, inhoud is 90 liter en heeft 4 spiralen. Ik stook altijd met witness cones zodat ik exact weet welke temperatuur mijn oven gehaald heeft op elke plaat.
Mijn oven wordt bovenin zeker een halve cone warmer dan onder en daar moet ik rekening mee houden. Het is gunstig voor glazuren die wat meer warmte nodig hebben en die gaan dan ook altijd bovenin. Ik hou in een schriftje bij welk werk welke glazuur krijgt, zodat ik dit niet kan vergeten. Bij het inruimen van de oven wordt die nog wel eens geraadpleegd. 

Biscuitprogramma:

60 ͦ C/ h naar 600 ͦ C en dan 140 ͦ C naar 900  ͦ C

Glazuurprogramma:

140 ͦ C naar 600 ͦ C en dan 145 ͦ C naar 1220 of 1240 ͦ C


Ik gebruik alleen een hold wanneer ik glazuren gebruik waar crystallen inzitten zoals de ancient copper of june bug van Amaco. Verder echt NOOIT. De hold zou je temperatuur wat langer vast houden voor een beter smeltresultaat. Ik ben niet overtuiged.
Een glazuur heeft een bepaalde smelttemperatuur en wanneer je die overschrijd gaat die zich anders gedragen. Dit kan kleurverandering geven of de glazuur gaat lopen. Het kan zijn dat je dit juist wilt behalen, maar ik pas het echt zelden toe. Zeker een commerciele glazuur heeft dit helemaal niet nodig.

 

Tenzij je weet, door gebruik van witness cones, dat jou oven net niet de gewenste temperatuur behaald. Dan kun je dit wel gebruiken. 
Ik weet dat mijn oven bijvoorbeeld per 5 minuten hold een halve cone stijgt in mijn hele oven. Dus tien minuten hold geeft een hele cone hoger. Is het echter warm in de ruimte waar de oven staat, dan wil hij daar zelfs nog wel eens aan voorbij gaan tot anderhalve cone hoger. 


Nogmaals... mijn mening!!