Steengoed

 

Steengoed klei is een kleisoort welke een hogere stooktemperatuur heeft,  van 1200 tot wel 1300  ̊ C.
Dit komt onder andere doordat deze klei een grotere hoeveelheid aan kleiplaatjes heeft en minder ander materiaal zoals humus en overige mineralen. 

Steengoed klei kan waterdicht gestookt worden, dit noemt met sinteren. De klei versmelt dusdanig dat de poreusheid verdwijnt. Hierdoor is het ondoordringbaar voor de meeste vloeistoffen en ook goed bestand tegen de meeste zuren.
Dat betekend niet dat alles van steengoed waterdicht is. Dit moet getest worden. 
Eigenlijk zou elke pottenbakker die met steengoed of porselein werkt, zijn klei en werk moeten testen op poreusheid. 
Dit kun je testen door het doen van een kooktest.

Deze klei wordt dan ook verkozen om te gebruiken voor serviesgoed en vazen. Wanneer deze klei goed waterdicht gestookt is, neemt het geen vocht op en maakt het dus ook geen vochtkringen op bijvoorbeeld een tafel. Vazen zijn waterdicht en lekken dus niet, wat heel fijn is uiteraard. 

Steengoed producten kunnen, als ze goed gesinterd zijn, altijd in de vaatwasser en ook in de magnetron. 
Doordat de klei geen vocht meer opneemt wordt het voorwerp verwarmd doordat de vloeistof erin het opwarmt ,echter het gaat nooit koken, want dat kan immers pas boven de 1200 graden. Uiteraard wordt het wel warm!!